Gisteren een zeer prettig gesprek gevoerd met de gepassioneerde chefkok en uitbater van Eetcafé De Buurvrouw, Jesse Wilpstra. Dit naar aanleiding van een recent facebookbericht van Jesse over het slachten van enkele geschoten hazen in de omgeving van Ten Post (waar ik woon). De foto's die Jesse daar liet zien en de begeleidende tekst gaven me kippenvel; zijn passie voor het vak en het respect voor het dier spatten er vanaf. Helaas werd het bericht en bijgaande foto's binnen het uur weer verwijderd. Er kwamen te veel negatieve reacties op. Van de 'moderne mensch die wel wil eten maar niet wil weten' zoals ik het toen noemde in een (teleurgesteld) berichtje naar Jesse toe.
Ik heb hem toen direkt gevraagd of hij het zag zitten om met mij een mooie wildreportage te maken. Dus vanaf de afname van het wild bij de jager, via het slachten van het dier naar het klaarmaken van het gerecht en het serveren aan tafel. En daar kwam me een enthousiasme tevoorschijn! Dus gisteren zeker een uur gesproken met Jesse, zijn vrouw en de andere chef, Niels van der Wal. Nog zo'n gepassioneerde kok in de keuken van De Buurvrouw. Ook wat foto's gemaakt om te kijken hoe het licht is in de keuken en het restaurant en met welke objectieven ik kan en wil werken in die kleine ruimtes. De beelden vormen zich zo langzamerhand in mijn hoofd. Ik zet ze vandaag en morgen op schrift en ga ze dan met Jesse en Niels doorspreken. Kijken wat realistisch en haalbaar is. En dan wachten op het telefoontje van de jager. Waarbij we allemaal hopen op een flinke ree. |